Skip to content
Jun 7 / Mircea Scarlatescu

Legenda si originile trandafirului

Legendele spun ca trandafirul a fost creat de zei si incoronat ca regina florilor pentru frumusetea, gratia si parfumul sau.
Originar este insa din Asia, existand chiar unele specii (mult mai putine cantitativ) care provin din Europa, America de Nord sau Africa de nord-vest. Asia Centrala, mai exact, este regiunea din care provin cam toate speciile, hibrizii si varietatile de trandafiri ornamentali cunoscuti astazi.
Primul trandafir rosu din Europa a fost introdus in 1792, din China, unde era un simplu trandafir salbatic care crestea pe munti. Imediat, crescatorii de trandafiri au inceput sa hibridizeze cinci trandafiri rosii pentru a-i cultiva. Trandafirii pot avea o singura inflorire pe an, putand fi remontanti si inflorind in acest caz de primavara pana toamna.
Pana in prezent se cunosc peste 100 de specii si in jur de 20.000 de soiuri, suficente astfel pentru a fi pe placul chiar si celor mai exigente persoane. Nu degeaba podelele din palatul Cleopatrei erau presarate cu petale delicate de trandafiri, la sosirea lui Marcus Antonius, potrivit scrierilor din acea vreme. Totodata, romanii bogati se odihneau in paturi ornate cu petale de trandafiri sau purtau trandafiri legati in jurul gatului.
Trandafirul are, cum spuneam si mai sus, propriile lui legende. Legenda romana aminteste de o fecioara pe nume Rhodanthe, a carei frumusete a atras multi petitori. Epuizata de atatea cereri in casatorie, Rhodanthe s-a ascuns in templul prietenei ei, Diana. Din pacate, aceasta a devenit geloasa, iar atunci cand petitorii au navalit in templu pentru a o gasi pe mult iubita Rhodanthe, Diana s-a infuriat si a transformat-o pe frumoasa fecioara in trandafir, iar pe petitorii acesteia in spini.
In legenda greceasca, trandafirul a fost creat de Chloris, zeita florilor, din trupul unei nimfe gasit fara suflare in padure. Chloris a rugat-o pe Afrodita, zeita iubirii, sa-i ofere trandafirului frumusete, pe Dionis, zeu vinului, sa-i ofere un parfum dulce, iar pe cele trei Gratii sa-i ofere farmec, stralucire si bucurie. Vantul de Vest, Zephyr, a suflat atunci norii de pe cer, astfel incat Apollo, zeul soarelui, sa straluceasca si sa ajute trandafirul sa infloreasca. Astfel s-a nascut trandafirul care a fost imediat incoronat ca Regina Florilor. La final, Ares, zeul razboiului, i-a dat trandafirului spini ca sa isi poata apara frumusetea.
Legenda romaneasca spune insa ca Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a creat spinii.

Trei idei de la 123flori.ro:

Sursa foto: wikipedia.org

Leave a comment