Skip to content
Jun 8 / Mircea Scarlatescu

Orhideea, o floare cosmopolita

Se spune ca orhideele sunt cosmopolite datorita faptului ca pot creste si dezvolta in aproape orice habitat, exceptand zonele desertice si ghetarii. Majoritatea orhideelor cresc insa la tropice, in Asia, America de Sud si America Centrala, iar cele mai multe specii de orhidee se afla la Ecuador – 3.459. Ciudat este faptul ca ele cresc si in Insula Macquarie, de exemplu, o insula australiana nelocuita aflata foarte aproape de Atarctica.
Astfel ca, daca in America, Asia si Africa tropicala cresc intre 230 si 300 de genuri, in Oceania cresc pana la 70, in Europa si Asia temperata pana la 60, iar in America de Nord intre 20 si 26 de genuri. Interesant este si faptul ca numarul de specii de orhidee este de doua ori mai mare decat numarul de specii de pasari si de patru ori mai mare decat numarul de mamifere.
Ca si celelalte flori, orhideea are propria-i legenda. De data asta venita din Mexic. Se spune ca demult un zeu si o zeita foarte puternici au fost binecuvantati cu o fata incredibil de frumoasa. Ei erau atat de fericiti de acest lucru incat si-au jurat ca fata lor nu se va marita niciodata cu un simplu muritor. Insa, pe masura ce fata crestea, un print a observat-o si s-a indragostit de ea pe loc. Acesta o urmarea in fiecare dimineata cum aducea ofrande la templu. Intr-una din zile, printul a decis sa-i marturiseasca fetei dragostea ce i-o poarta si sa fuga impreuna. Aceasta s-a speriat insa a simtit ca destinul ei este alaturi de print asa ca i-a acceptat propunerea. Cand au ajuns insa in dreptul primilor munti au fost descoperiti de zei si loviti cu fulgere din cauza iubirii lor interzise. In acel loc a inflorit un tufis de orhidee, iar parfumul acestora, se spune, era mai frumos decat orice alt parfum de calitate oferit vreodata zeitei. De-abia atunci zeul si zeita au realizat ca tanarul print si fata lor cea frumoasa au fost transformati intr-o orhidee delicata. Orhideea a devenit atunci un dar sacru, o ofranda divina adusa lumii.

Idei de buchete cu orhidee de la 123flori.ro:

Sursa foto: wikipedia.org

Leave a comment