Skip to content
Jun 15 / Mircea Scarlatescu

Crizantemele, onoruri asiatice

Crinzantemele, orginare din Asia si Europa de nord-est au fost cultivate inca din secolul 15 i.Hr. In China, tara in care crizantemele sunt cel mai raspandite, exista chiar un oras, Ju-Xian, a carui traducere inseamna “orasul crizantema”.
Tot in China, are loc si Festivalul crizantemei, tinut anual in provincia Tonxiang, iar aceste flori fac obiectul multor poezii si poeme scrize de poetii chinezi.
In secolul 8 d.Hr. a fost introdusa si in Japonia, unde imparatul a adoptat-o ca sigiliu imperial. Si aici are loc un festival, numit “Festivalul fericirii”, care este dedicat ei. Totodata, imparatul acorda Ordinul Crizantemei ca o onoare suprema. In poemele din Japonia, totusi, crizantema reprezinta si o metafora pentru homosexualitate, din cauza formei petalelor.
In Europa, crizantema a fost adusa in secolul 17, iar in SUA, ea a fost recunoscuta oficial, in 1961, ca floarea oficiala a orasului Chicago. Australienii au si ei o atractie deosebita pentru aceasta floare, oferind-o in mod traditional mamelor atunci cand sarbatoresc Ziua Mamei.
Potrivit unei legende chinezesti, acum circa 3.000 de ani, un imparat a aflat ca pe o insula, langa Japonia, exista o planta magica ce i-ar fi daruit tinerete vesnica. Dar, cum doar cineva tanar putea sa o culeaga a trimis 12 baieti si 12 fete pentru a o cauta. Acestia au ajuns cu greu pe insula si negasind nici planta, nici locuitori pe aceasta insula s-au decis sa ramana aici. Cel mai de pret obiect pe care il aveau la ei si care le amintea de casa era crizantema.
Bineinteles, mitologia japoneza ofera o alta versiune a descoperirii crizantemei in Japonia. Legenda lor spune ca, la inceput, erau atat de multi zei in rai incat unii dintre ei, inclusiv zel Izanagi si zeita Izanami, au fost trimisi pe pamant pe un pod de nori. Odata ce a ajuns pe pamant, zeita a creat zeii vantului, muntilor, ai marilor si altii, insa a murit atunci cand a creat zeul focului. Lui Izanagi i s-a facut dor de zeita asa ca s-a decis sa o caute. Nu a reusit sa o salveze si s-a intors cu greu pe pamant, unde a mers imediat la rau pentru a-si face o baie de purificare. Pe masura ce si-a pus hainele pe pamant ele s-au transformat in 12 zei. Iar bijuteriile sale s-au transformat in flori – o bratara in iris, o alta in lotus, iar lantul de la gat s-a transformat intr-o crizantema aurie.

Trei idei de la 123flori.ro:

Sursa foto: wikipedia.org

Leave a comment